Historie

Het Autunno Ensemble is een strijkorkest bestaande uit ongeveer dertig zeer ervaren amateurmusici aangevuld met enkele beroepsmusici.

De geschiedenis van het ensemble gaat terug tot het begin van de jaren zestig toen uit het midden van het Utrechts Studenten Concert zich een groep strijkers formeerde die op een zo hoog mogelijk niveau barokmuziek wilde spelen. Na een aantal jaren nam Joop van Zon de leiding van dit ensemble op zich en werd het aangevuld met musici uit andere steden en ging het ensemble verder als het Nederlands Studenten Barok Ensemble, later Nederlands Barok Ensemble. Uit de NBE tijd zijn er opnames van de AVRO beschikbaar bij het instituut voor Beeld en Geluid onder de noemer Muziek Opnames Zendgemachtigden (MOZ).

Omdat het repertoire zich geleidelijk had uitgebreid tot muziek voor strijkers uit latere periodes werd die naam gewijzigd in Autunno Ensemble. Deze naam komt voort uit de werkwijze die het ensemble hanteert: een korte tournee in de herfst voorafgegaan door een aantal repetitie-weekenden.

Het Autunno Ensemble stond in de jaren 2005-2015 onder leiding van Marien van Staalen, met in mei 2016 nog een benefiet concert in de NH kerk Steenbergen op 22 mei en op 29 mei live op radio 4 in het programma Spiegelzaal.

In najaar 2016 had Hebe de Champeaux de leiding.

In 2017 vond de tournee plaats met van Marien van Staalen.

In 2018 en 2019 stond het ensemble onder leiding van Hebe de Champeaux.

In 2020 ging de tournee niet door.

In 2021 gingen we weer met Marien van Staalen op tournee.

Vanaf 2022 staat het ensemble onder leiding van Arjan Tien.